Koen "MATAONE" Van Cauwenberge, (Ronse °1983)

Sinds kinds af gepassioneerd door kleuren en tekeningen op muren .
Begon in 1996 op dertien jarige leeftijd na het zien van de documentaire "Stylewars" als een van de eerste de straten van Ronse en omstreken te voorzien van zijn eigen "graffitiart" volgens de regels van de kunst .

Hij is een volleerd "tagger" voor hij in 1999 tot 2001 een korte artistieke opleiding genoot aan de Sint Lucas kunst academie in Gent die hij op z'n 18de verjaardag inruilde voor de school van de straat .

Gelijktijdig begon zijn graffiti hobby uit te groeien tot een ware obsessie, gedurende 2 a 3 jaar was geen oppervlak veilig voor zijn signatuur "Nosty" .

In 2002 kwam abrupt een einde aan de aerosol roes toen hij werd gearresteerd op verdenking van grootschalig vandalisme.

Hij riskeerde 6 maand cel en een miljoenen boete maar na procedure fouten kwam hij er vanaf met een voorwaardelijke cel straf . 

Twee jaar lang trok Koen zich terug achter zijn bureau als soort van gedwongen ballingschap om eind 2004 naar buiten te komen met de naam "MATAONE" die zoveel betekend als Maintain Anarchy Through Art (behoud de anarchie door kunst) of meest dodelijk in het Spaans .

Sindsdien heeft hij talloze graffiti kunstwerken gerealiseerd in binnen en buitenland zijn werk prijkt op muren van de meeste grootsteden in België zoals Brussel , Gent , Antwerpen , Charleroi , Oostende , etc. zelf in het Hasseltse Z33 . Maar ook internationaal zo verfde hij in het befaamde rue des Pyrénées in Parijs, La Traba In Madrid, op het partyeiland Lan voor de kust van Pattaya in Thailand, onder het Waterloo station in Londen en het legendarische graffitimecca 5pointz in New York en vele andere plaatsen .


De kunst van “MATAONE” omvat een brede waaier aan technieken en stijlen gaande van traditioneel hip hop graffiti naar mid 90’s Europees 3d stijl aangevuld met sprekend realisme, in een surrealistisch of abstract kader , met veelal een anarchistische ondertoon en zwart gevoel voor humor en ironie . Maar evengoed een vluchtig tot uitgewerkte “freestyle” creatie of venijnig accuraat geplaatste ingeving. Dit maakt van Mata een van de meest veelzijdige graffiti artiesten ter wereld.

Doch maakt hij zijn werken bijna uitsluitend op plaatsen met een vergankelijk karakter enkel voor zij die de moeite doen erop te letten of het op te zoeken “om mensen een ander pad te laten lopen” Bedoeld voor iedereen en om over na te denken hier nu en morgen vergaan.

Als je kijkt naar zijn werk op doek krijg je een miniatuur versie van zijn technisch hoogstaand oeuvre op de muur alleen kleiner, op papier word je dan weer ondergedompeld in een fantasiewereld gevuld met de meest verassende personages, hybriden van mens en spuitbus, dieren en objecten, wilde lijnen in balpen en potlood als soort van manisch geheel. Zijn kunstwerken die hij produceert in zijn atelier of achter zijn bureau exposeert hij met zeldzame uitzondering nooit en zijn daarom gegeerd bij menig streetart collectioneur .

Ernest F. 

www.mataone.com

facebook.com/mataone.urbanartist

facebook.com/pages/Mataone

facebook.com/koen.vancauwenberge

Bekijk de expo te QuARTier A