Sara Pereira Antunes

De kunstwerken van Sara Pereira Antunes (Lissabon, 1981) werden geboren uit een gekoesterde nostalgie die kenmerkend is in het leven van een immigrant. Niet alleen haar familie en vrienden vormen het onderwerp van haar gemis, maar evenzeer de typische tradities en feesten die het leven in Portugal opfleuren. In haar werk legt ze dan ook vaak een link naar deze diverse traditionele gebruiken. Omdat kunstenaars nu eenmaal gezegend zijn met een kritische en analyserende blik op de wereld, bestaat haar oeuvre uit meer dan enkel het ophemelen van haar roots. Zo is ze zich bewust van de invloed van het woekerende toerisme dat de overlevering van bepaalde religieuze feesten kunstmatig in stand houdt en commercialiseert. Enerzijds komt dit het land financieel ten goede, anderzijds gaat er ook veel authenticiteit en betekenis verloren.

Sara wil graag bewaren en beschermen wat fragiel is, dit gegeven vertaald zich duidelijk in haar werk. Ze beschouwt haar kunstwerken als heilige relikwieŽn, die zorgzaam tussen twee lagen glas zitten opgebaard. Haar delicate schilderwerk rust niet op een traditionele drager zoals canvas of papier, maar bestaat uit een collage van verschillende verflagen.

Naast haar kunstenaarschap is Sara, in samenwerking met haar partner, werkzaam als decormaker. Het uitoefenen van deze job resulteert, afgezien van de eigenlijke decors, in resten opgedroogde verf die ze voorzichtig van de vloer krabt en verzamelt. Deze verfresten ontstonden spontaan en krijgen vervolgens een nieuw leven toegeschreven als een soort gevonden artefact. De verschillende verflagen worden in een compositie geplaatst en vervolgens minutieus beschilderd met figuratieve voorstellingen. De letterlijke gelaagdheid van haar werk vloeit moeiteloos over in het inhoudelijke verhaal.

Identiteit is een sleutelwoord voor mensen die langdurig verwijderd zijn van hun land van oorsprong. Sara komt daarbij tot de conclusie dat het nemen van afstand je paradoxaal genoeg dichter brengt bij wat achtergelaten is.

www.kunstwerkt.be/webgalerie/artist/2566

boomerangdecor.be

www.facebook.com/sara.p.antunes

www.instagram.com/saritapereboom

Bekijk het evenement te QuARTier A