Lucas Van Schuylenbergh

Voor kunstliefhebbers in Aalst en omstreken klinkt de naam Van Schuylenbergh waarschijnlijk niet als onbekend. Het oeuvre van Lucas Van Schuylenbergh daarentegen is echter wel nog een mysterie voor velen. Lucas werkte in alle bescheidenheid en anonimiteit aan een markant oeuvre dat de buitenwereld zelden te zien kreeg. In een interview met het Nieuwsblad in 1999 verklaarde hij dat het maken van kunst op zich voldoende is. Een kunstwerk hoefde voor hem niet altijd tentoongesteld te worden.

Zeer doordacht, maar met mate, kwam hij toch naar buiten met zijn kunst. Zijn laatste solotentoonstelling dateert van 2002 en vond plaats in de VUB Gallery Brussels. Elf jaar daarna begon Lucas aan de organisatie van een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk. Helaas is hier abrupt een einde aan gekomen door zijn overlijden in februari 2013. Zijn zoon Stoffel Van Schuylenbergh zette deze plannen voort door een samenwerking aan te gaan met QuARTier A, een jonge kunstorganisatie te Aalst. Op deze manier kon de ultieme tentoonstelling van de Aalsterse kunstenaar Lucas Van Schuylenbergh toch nog door het publiek ontdekt worden.

De overzichtstentoonstelling vestigde eveneens aandacht aan het werk uit zijn beginperiode dat sinds zijn radicale breuk met het figuratieve eind jaren ’70 niet meer werd tentoongesteld. Al kan dit werk nog steeds als actueel worden beschouwd. De stijlbreuk van figuratieve expressionistische schilderijen naar strakke minimalistische sculpturen en installaties betekende een nieuwe wending in zijn oeuvre. ‘Het concretiseren van abstracte denkbeelden’ vormde daarbij het uitgangspunt. Maak kennis met het werk van een kunstenaar die zijn artistieke praktijk steeds in de schaduw van de kunstwereld uitoefende, maar zeker waardering en aandacht verdient.

   

  

  

     

  

  

 

Wenst U nog meer informatie omtrent het werk van Lucas Van Schuylenbergh?

Gelieve U zich dan te wenden tot de beheerder van deze artistieke erfenis: Stoffel (zoon van Lucas)