GESTURES

Karolien Deman

17 januari 20 februari 2016

Gestures omvat een reeks schilderijen en foto's waarbij fysieke gebaren en handelingen het onderwerp vormen. Deze laten zich ongedwongen invullen door een symboliek naar keuze. Het zijn gebaren zonder een afgelijnde boodschap, bijna ongecontroleerd en abstract.

De subtiele schoonheid van bepaalde bewegingen, met de handen en het lichaam, ontstaat vaak in een onbewaakt moment. Als fotografe is zij vaak getuige van 'de pose tussen de poses' die een model aanneemt. Op het moment dat men niet meer bewust aan het poseren is, ontstaan de mooiste houdingen.

Het gebruik van verschillende ritmische patronen, zoals lijnen en vierkanten, vormt een vaste waarde in haar oeuvre. Het merendeel van haar werk bestaat uit zelfportretten. Zonder daadwerkelijk te poseren, fotografeert de kunstenares zichzelf. Ze stelt daarvoor een camera op die om de 10 seconden automatisch een foto neemt. De beelden worden nadien geselecteerd en gemanipuleerd tot de kunstwerken die u vandaag hier ziet.

Karolien gaat niet doelgericht op zoek naar een esthetisch evenwicht, het is eerder een gevoelsmatige keuze. Ze koestert wel openlijk de estheet die in haar huist, maar hecht evenzeer veel waarde aan het inhoudelijke verhaal. Een kunstwerk is volgens haar idealiter een evenwichtig samenspel van techniek en inhoud. Die inhoud mag niet expliciet noch met een afgelijnde ondubbelzinnige betekenis overgeleverd worden. Want er is immers ruimte nodig om de toeschouwers hun eigen verhaal te laten creren.

MEER OVER KAROLIEN DEMAN

deze essays kunt u nog nalezen op:

www.karoliendeman.com