Na een korte zomerpauze pakte QuARTier A weer uit met een bijzondere tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Dieter De Greef (1969): een kunstenaar werkzaam en wonend te Brussel wiens schilderijen je doen wegdromen in een dubbelzinnige wereld waar niets is wat het lijkt. Wat op het eerste zicht komisch overkomt, kan tegelijkertijd ook als tragisch opgevat worden.

Volgens De Greef kan de banale routine van het alledaagse leven even geruststellend als onheilspellend werken. Hij laat toe dat een apocalyptische sfeer zich meester maakt over zijn werk. Het welbekend, maar licht ongemakkelijk, gevoel nestelt zich in beelden van geliefden die elkaars blik ontwijken. We zijn getuige van hun intieme connectie die gebukt gaat onder de zwaktes en het groteske van het menselijk verlangen. Dat onredelijke verlangen, hetzelfde medeleven oproepend als voor een kinderlijke roep naar aandacht. Instinctief vervullend, bijna smorend.

 

 

De schildertoets van deze kunstenaar is vastberaden en stevig aangezet, vaak aangevuld met grafische elementen. Zijn werk oogt contrastrijk, met uitgesproken schaduwen en hints naar stripverhalen. Sommige delen blijven onafgewerkt. Dit is de stijl en de sfeer waarmee De Greef zich onderscheidt, dit is zijn signatuur. Of hij nu gebruik maakt van stripboekachtige motieven of abstracte kleurvlakken om zijn onderwerpen te portretteren, hij weet steeds een compleet spectrum aan menselijke emoties te implementeren. Er wordt niet geoordeeld, noch worden er statements gemaakt. Deze kunstenaar accepteert en registreert de kwetsbaarheid van zijn onderwerpen, wat hen alleen nog mooier maakt.

 

 

De titel ‘We Never Died’ refereert naar een werk uit zijn oeuvre, een werk dat deze titel reeds droeg vooraleer er verf aan te pas was gekomen. Dit is hoe Dieter werkt: hij schept eerst een sfeer, een ingesteldheid, om vervolgens vanuit dit gevoel te beginnen schilderen. De uitspraak ‘We Never Died’ draagt duidelijk ook een zekere nostalgie in zich die De Greef zowel op de geschilderde figuren als op de toeschouwers projecteert. Het leven dat steeds voort blijft klauteren, met de vergankelijkheid in haar kielzog. Maar wij hebben het tot nu toe overleeft.

In 1991 studeerde De Greef af in de schilderkunst te Sint Lucas in Brussel. Uiteraard betekende deze opleiding een degelijke fundering wat betreft het exploreren van verschillende technieken en denkpistes. Maar naar eigen zeggen is er geen betere leerschool dan het dagelijkse leven en haar beslommeringen. Hij is dan ook elke dag actief in zijn atelier en neemt zelden een dag vrijaf.

 

Voor de opening bracht Dieter getalenteerde en gepassioneerde muzikanten mee uit verschillende bands die ter gelegenheid eens zwoele, exotische ritmes samenspelen onder de naam: Gerammel & Geboenk !!!  :)

MEER OVER DIETER DE GREEF