Klaas Van der Linden

"De eerste keer dat ik het werk van Klaas Van der Linden zag was in het atelier van vrije grafiek in Sint-Lucas Gent. Ik was meteen verkocht. Al was het maar omdat hij niet de zoveelste student vrije grafiek was die van verlaten havengezichten steriele ‘grafische’ patronen maakte. Klaas stond voor wat hij deed en dat viel niet zomaar met het om even wie of wat te vergelijken. Het was in het derde jaar van zijn studie. Het moment waarop hij zijn spuitbus voor een verfborstel had ingeruild. 
Klaas was duidelijk niet onder de indruk van de huidige bricoleer tendens en ontpopte zich als een volleerd realist. Voor zijn eerste schilderijen koos hij voor een model dat altijd voorhanden was. Hij schilderde zichzelf in nachtelijke zelfportretten. Nu eens ironisch, dan aandoenlijk. De poses van zijn gespiegelde gezicht variëren van een gezicht vol schuim, bloed of plakkers. Kortom alle poses waarin hij ruime tijd voor de spiegel doorbracht en daarmee een voorbeeld voorhanden had om op doek over te brengen. 
Klaas is een specialist van de nacht. In elk doek schijnt het donkere licht van de nacht. Voor een stuk is dat te danken aan zijn nachtelijk leven als graffiti spuiter, voor een ander deel is dat te wijten aan een oogafwijking. Alleen tegen een zwarte achtergrond staat zijn blik helemaal op scherp. Zoals het een goed kunstenaar past heeft hij dat nadeel in een voordeel omgebogen. 
Klaas is op zoek naar de ziel van de nacht. Letterlijk en figuurlijk. De nacht is een avontuur waarin hij bij zichzelf en anderen op minder courante taferelen stuit. Al valt hij ook soms gewoon in slaap op de rug van zijn hond. Het goede voorbeeld van zijn vader volgend die op een onbewaakt moment, lekker onderuitgezakt, in slaap is gesukkeld. Maar wanneer ’s nachts de straat hem roept, wordt hij in zijn verbeelding een 19de eeuws Engels sujet, op zoek naar de romantische realiteit van het nachtelijk straatleven. Kompanen zijn er ’s nachts genoeg: spoorwegarbeiders, straatwerkers en jeugdige nachtbrakers. En wanneer die niet voorhanden zijn verschijnen er vertrouwde symbolen van de spreekwoordelijke nacht zoals in een reeks schilderijen met een doodshoofd. 
De muziek van de nacht die hij weet op te vangen is zwanger van belofte."
Jeroen Laureyns

www.klaasvanderlinden.com

Bekijk de expo te QuARTier A